Doneren aan Oekraïne 🇺🇦

Doneer eenvoudig via bankoverschrijving, PayPal, QR-code of een online betaalverzoek. Heeft u een vraag of wilt u als bedrijf goederen leveren? Stuur via deze pagina een bericht of bel direct naar +31 (0)6 2421 9239.

Rekening: NL12INGB0674678842
BIC/Swift: INGBNL2A
T.n.v.: Stichting de Leeuw Kyiv

Klik
hier voor de gegevens van Stichting de Leeuw Kyiv.

Betalen via betaalverzoekBetalen via PayPal
Scan de QR-code en betaal eenvoudig via iDeal.

Verjaardagswens van collega Emmeke

Het persoonlijke verhaal van Emmeke over 2 jaar oorlog en een verjaardagswens.

23/02/2024 -

Vandaag is de verjaardag van onze collega Emmeke. Hieronder haar persoonlijke verhaal.

------------

23 februari is het twee jaar geleden dat ik voor het laatst mijn verjaardag vierde in ons huis in Oekraïne. 24 februari is het twee jaar geleden dat ik om 5 uur ‘s ochtends wegvluchtte uit Kyiv omdat de stad werd gebombardeerd. Nooit zal ik de blikken in de ogen van de mensen op straat vergeten. Nog dezelfde dag vluchtte ik met onze kinderen het land uit. Kees en vrienden achterlatend niet wetend of we hen ooit nog terug zouden zien. Dit afscheid zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan.

En 25 Februari is het twee jaar geleden dat Stichting De Leeuw Kyiv werd opgericht met een groep andere Nederlandse ondernemers in Oekraïne. Wij hadden de middelen en de lokale kennis om hulp te kunnen bieden op plaatsen waar anderen niet komen. Vijf dagen later reden onze eerste vrachtwagens met hulpgoederen de grens over. Sinds deze dag zijn we nooit opgehouden Oekraïne te helpen en hebben we met jullie steun voor minstens 12 miljoen euro aan hulp kunnen bieden; Aan burgers in nood maar ook aan onze soldaten die hun leven riskeren en helaas veel te vaak ook geven om de vrijheid van Oekraïne maar ook onze vrijheid te beschermen. Ook zij hebben warme kleding en schoon drinkwater nodig. Ook zij hebben medische hulp en onderdak nodig.

Helaas merken we dat de aandacht voor Oekraïne wegebt evenals het gevoel van dreiging. Ook de Oekraïners voelen dat en dat stemt menigeen somber. En ook al is het misschien begrijpelijk, het is ook ongelooflijk naïef. Want hoe kunnen onze mannen en vrouwen stand houden als ze geen munitie meer hebben, geen afweergeschut hebben en moeten vechten tegen een meedogenloze vijand die nergens voor terugdeinst en, vergis u niet, ook niet voor het aanvallen van een NAVO land als hij zijn kans schoon ziet. Met De Leeuw Kyiv kunnen we onze soldaten geen artillerie geven of tanks en als humanitaire stichting mogen we dat ook niet, maar wij kunnen ze wel voorzien in hun humanitaire behoeften: zoals op dit moment bijvoorbeeld generatoren, medische hulpmiddelen en kooktoestellen om ook af en toe warm eten binnen te krijgen in de loopgraven. En zolang de Russen niet worden verslagen en daar ziet het voorlopig niet naar uit, zal onze hulp hard nodig blijven.

Mijn verjaardag zal voor altijd verbonden blijven aan de inval van rusland in Oekraïne, laat het dan ten minste ook iets positiefs opleveren. Daarom vraag ik jullie als verjaardagscadeau om ons te blijven steunen. Of steun ons ter herdenking aan die vreselijke dag twee jaar geleden waarop voor Oekraïners het leven 180 graden veranderde. Of steun ons ter ere van de tweede verjaardag van DeLeeuwKyiv… wat uw motivatie ook is: ik vraag u DONEER en blijf Oekraïne steunen in daad maar ook minstens zo belangrijk in woord; voor hun maar ook voor uw eigen veiligheid en de toekomst van ons allen. Oekraïne MOET winnen, maar ze kunnen het niet alleen. Namens mezelf, De Leeuw Kyiv en alle Oekraïners, bedankt.

Groet Emmeke